header iklan

Friday, March 11, 2011

Risiko Minum Air RO Dalam Jangka Masa Panjang


Air RO dan air suling mungkin bersih daripada kotoran dan bendasing yang lain, namun menurut doktor, air tersebut dapat menjejaskan kesihatan individu yang bergantung sepenuhnya pada air tersebut dalam jangka waktu yang panjang.

Mengapa doktor mengatakan demikian? Menurut doktor, air RO dan air suling tidak mengandungi mineral seperti kalsium dan magnesium yang amat diperlukan oleh badan. Proses pembersihan air RO dan air suling bukan sahaja menghapuskan elemen negatif dalam air, namun proses tersebut turut menghapuskan mineral yang terkandung dalam air. Justeru, pergantungan sepenuhnya pada air tersebut sudah tentu menjejaskan kesihatan peminumnya.

Tuntasnya, air tanpa khasiat samalah seperti air "mati". Oleh itu, pilihlah air yang ditapis atau diproses tanpa menghilangkan khasiat yang terkandung dalam air. Bagi yang prihatin terhadap kesihatan diri, air yang mengandungi alkali sudah tentu menjadi pilihan utama bagi meneutralkan asid yang terhasil daripada makanan yang dimakan.

Walau apa-apapun, pilihan terletak di tangan anda. Tepuk dada tanya selera!

Untuk maklumat lanjut sila baca artikel yang saya salin dan tampal di bawah ini: :
[AO] DRINKING distilled and reverse osmosis (RO) water for long periods can be detrimental to your health, so warns Dr Andy Sun, a senior doctor from National Taiwan University Hospital.

In Brunei recently to conduct two health seminars on cancer prevention and immunology, Dr Sun took time off his busy schedule to provide an exclusive interview to The Brunei Times, with the topic revolving around water quality.
"Many people have the misconception that 'pure' water is very healthy, but besides being clean, the water is not exactly that healthy for the human body," said Dr Sun.

According to Dr Sun, distilled and RO water are bad water choices as they lack the minerals that the human body requires.

Minerals in water, especially calcium and magnesium ions, are crucial for human body and are known to protect the body system from harmful elements.

Dr Sun commented that studies had already been carried out long ago by ex-Soviet Union scientists on different types of water, namely, water with different levels of "hardness".

To explain simply, water with 100 milligrams of calcium and 100 milligrams of magnesium per litre will have a "hardness" of 200.

Tests were conducted on water with hardness of zero (distilled or RO water), 50, 100, 250, 500, 1,000, and the results revealed that distilled or RO water are the worst, followed by a water "hardness" of 1,000, 500, then 250.

It was said that water with "hardness" of about 150 to 200 is best for the human body.

"After a long period of drinking distilled and RO water, it not only affects one's growth and development, you can also be overcome by fatigue easily," said Dr Sun.

"The process of making the water 'pure' does clear the water of harmful elements, but the problem is it also clears away the useful elements that our body needs."

Asked on what remedies anyone has if he or she usually only get to drink distilled or RO water, Dr Sun replied that these people should counter the problem by taking multi-vitamin pills.

"The vitamin pills should solve their problem, but preferably, they should still try to drink better water." - Chua Guan Cheong

32 comments:

  1. i wanna ask you something.what kind of water do hospitals use for their patients?why the statistic about the kidney's failure keep increase?can you show us the comment from the WQA about this statement?shall you telling us the truth?

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...

    sya sedang membuat kajian tentng penapisan air di logi pemprosesan air mendapati bahawa kebaikan air suling adalah ia hanya mempunyai H2O sahaja dan tiada satu pun bahan mineral di dalamnya. yang itu saya setuju.. tetapi bahan mineral yang berat seperti mangan,logam dan sebagainya tidak dapat disingkirkan dengan sepenuhnya semasa proses pnapisan air di logi dilakukan... benda2 ini akan memberi kesan kepda ginjal, jantung dan paru2 kerana bersifat berat dan mmpunyai partikel yang besar... untuk mendapatkan magnesium dan kalsium dapat didapati daripada makanan lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Setuju! Badan xley tapis mineral x organik. Nk dpt mineral bkn drpd air. Tp drpd makanan. Cth zat besi dpt drpd sayur bayam. Makan la syur bayam. Air tetap H2O

      Delete
    2. Try coway....kesemua bahan logam berat dapat disingkirkan....klu nak tahu bole contact saya...At least bole dapat share information...yang penting dapat sijil dari jakim...filter pun takde daripada tulang-tulang haiwan....contact me 017-3368077....tapi klu nak kondem....emmm ta usahlah...

      Delete
  3. Penapis Air Elken KEN1/KEN2/KEN3 TERBAIK...

    ReplyDelete
  4. Saya pengguna ELKEN dah hampir setahun (Beli tahun lepas atas harga ahli bernilai RM4K lebih). Melalui pengalaman, memang rasa airnya sedap diminum. Rasa yakin dengan kebersihan air yg hendak diminum. Sehingga hari ini, saya masih menggunakan penapis air ni.

    Namun, ada beberapa keburukkan yang saya rasa saya patut kongsikan:
    1) Jika nak hilang dahaga..rasanya air ni tak begitu baik. Walaupun dah minum banyak rasa tekak macam kering...macam dahaga..pelik rasanya.

    2) Asam/asid dalam perut menjadi2. Sebelum ini (minum air biasa), rasanya maslah asid keterlaluan..tapi semnjak bbp bulan lepas rasa asam dr perut keterlaluan. Penah saya termuntah lepas bbp jam makan..then bila minum air (elken) utk neutralkan rasa asam tu..ianya tak membantu malah asam tu makin teruk. So, terpaksa sy minum susu. Saya juga disahkan mngidap gastrik selepas 2 hari puasa perut sakit, berangin & of course berasid. Skg walaupun dah seminggu reda dpd gastrik sy masih lagi mengambil ubat anti gastrik (kunyah)..sbb rasa asam dlm perut masih tak hilang.

    3) Rasa mudah letih...Mgkn sbb mineral yg kurang dr dlm air RO ni ditambah makanan harain saya yg mgkn tiada mineral yg betul2 diperlukan badan.

    4) Rasa air RO ni nipis..jika minum byk air ni, kencing pun byk..penah saya bwk bekal air ni balik kampung (Sy tinggal di Johor, kg di Kelantan). Bila rasa dahaga..minum air then sekejap rasa nak kencing...rasa dahaga lagi..berulang2..pelik x penah jd mcm ni dulu..

    Saya beri komen ni atas pengalaman saya sendiri, tak maksud nak kondem RO/ELKEN sbb sy masih lagi pakai air RO skg..masih lagi ahli ELKEN skg..mgkn pakar2 air dpd ELKEN leh kongsi pendpat ttg masalah sy ni.

    Utk memastikan air yg sy minum (RO) tu x memudaratkan sy skg ni sy tambahkan sedikit mineral (supplement tambahan) ke dlm air RO sy tu...baru 3 hari try rasa asam tu smkn berkurangan.. Air yg lepas diletak mineral tu skg dah tak berapa sedap diminum dah..rasa payau kepahitan sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan spirulina elken.. insya Allah, sembuh gastrik anda sepenuhnya. Nak lagi sihat minum AO2!

      Delete
    2. Jangan salahkan makan minum kalau sakit,

      Delete
  5. Sya minum air ro dah hampir 10tahun... Malahan air ro sudah mengeluarkan batu karang saudara saya.. Pelik juga, sepatutnya if jantung kita sakit, kita akan refer pakar jantung.. Tapi mgikut penyataan saudara.. Kenapa nak guna doktor? Doktor hanya check badan kita... Di elken, yg saya tahu ada PAKAR AIR DUNIA..SIR MICHEAL ROBERT LONG.. If air kita sakit, kita kena rujuk dengan PAKAR AIR dan bukanya doktor. Tu saja..

    ReplyDelete
  6. air yang benar2 bersih diperlukan dalam badan kita sebenarnya.RO system teknology yang membuang pencemaran yang dasyat sekarang kerana manusia yang tamak.Dulu2(zaman dunia yang segar bugar) mana ada air RO system ini(boleh bagi bukti pada saya).Mineral sedikit je ada dalam air tak cukup untuk badan yang banyak pencemaran.Amerika beratus ribu tangki dibuat RO untuk penduduk dia.Sebab dialah menopoli membuat pencemaran dunia.Boleh lihatkan sendiri.kalau RO itu buruk dah tentu ramai mati sebab penemuan RO ini dah lama.Orang yang mengguna pun lama juga.Yang penting air benar2 bersih dari segalanya untuk badan kita.

    ReplyDelete
  7. En Ridhuan....kena cari lagi ilmu tentang air...hasil carian saudara berat sebelah.....saya syorkan saudara fikirkan:
    1) apa yg perlu sepatutnya ada dalam air?
    2) Perlukah mineral dalam air dan bagaimana mineral dalam air dihasilkan?
    3) cuba 'terjah' kandungan logam terlarut dan lain2 dalam air mineral, RO dan air fiter saudara...apa perbezaannya?...(kena guna alat khas mengukur logam dan ujian khas)

    ReplyDelete
  8. SAYA SEORANG DOKTOR
    SESUNGGUHNYA PENGETAHUAN ANDA TERLALU CETEK DAN MEMBUAT PENILAIAN BODOH ANDA SENDIRI
    CUBALAH CARI FAKTA YANG LEBIH BAGUS BERBANDING PENGETAHUAN ANDA YANG AMAT CETEK ITU.
    SEBAB ITULAH ANDAH SEORANG YANG HIDUP DITAKUK LAMA... DIBAWAH TEMPURUNG BERSAMA KATAK-KATAK YANG LAIN.... SEDIH SUNGGUH ORANG MELAYU MACAM AWAK INI.............

    ReplyDelete
  9. doktor yang budiman. saya ridhuan pemilik asal blog ini. saya lupa password saya. so kalau hebat sangat, hubungi saya untuk penjelasan lanjut. nnt kita tau tinggi atau rendah langit ni. jgn berlagak pandai. dasar melayu pandai mmg lupa diri. mulut ko kena jaga. sblm kaki aku tutup mulut ko

    ReplyDelete
  10. Saya baru beli penapis air KENT jenama memang best lain dari lain. Boleh control mineral.
    Mereka ada bermacam macam jenis ikut budget dan harga pun berbaloi. Air tak perlu masak pun.
    Boleh layari website mereka di www.mishkaat.com.my

    Introducing Mineral RO™ Technology


    Keeping in mind the disadvantages of RO technology, Kent has invented a new technology called the Mineral RO™ Technology. This patented technology has all the benefits of the RO technology, while eliminating its limitations.

    Kent’s patented Mineral RO™ Technology uses an innovative TDS (total dissolved solids) control valve which allows the user to control the amount of essential natural minerals present in drinking water. It ensures that the RO purified water does not have a bitter taste and the pHis maintained around 7. It also enables the user to adjust the amount of TDS in purified water according to one’s taste.

    This technology is based on double purification where in water after passing through RO, is also passed through Ultra Violet (UV) radiation and Ultra Filtration (UF). Secondary purification by UV/UF ensures that when the pores of RO membrane open up and allow harmful micro-organisms to pass through, they get deactivated/filtered out by UV/UF.

    ReplyDelete
  11. Perkara ini simple saja. Sumber nutrien atau zat makanan seharusnya dari makanan dan bukannya dari air. Tiada 1 pun penapis air didunia ini yg dapat menapis mineral baik dan membuang mineral jahat. Kalau penapis itu nak tapis dia tapis terus. Jadi air r.o adalah yg terbaik utk pelincir dlm badan kita dan juga untuk penyingkiran toksik dlm badan. Molekul air r.o juga adalah sgt kecil dan air ini ini amat mudah diserap oleh badan...

    ReplyDelete
  12. hahahaha....r.o mmg air pling bersih dalam dunia tp khas tok pesakit buah pinggang..2 psl r.o ni kita tengok bnyk di letakkan di pusat hemidlisis...

    ReplyDelete
  13. Saya hairan, bagaimana boleh dikatakan air mineral itu baik untuk tubuh sedangkan umum sudah tahu bahawa mineral yang terkandung dalam air adalah mineral bukan organik (yang tidak diperlu oleh tubuh). Saya juga hairan, bagaimana air mineral itu boleh dikatakan baik jika di samping ada mineral non organik, juga mengandungi logam-logam berat yang boleh membahayakan tubuh badan?
    Saya amat hairan, mengapa air RO yang jelas-jelas tiada kedua-dua bahan berbahaya itu dikatakan berbahaya pula? Pelik memikirkan sikap manusia ini.

    ReplyDelete
  14. Bagaimana menjadikan air RO bermineral?
    Tajuk di atas adalah tajuk budak sekolah tadika. Orang dewasa juga boleh mempelajari cara mudah ini. Mereka yang bermati-matian mengata bahaya air RO tiada mineral sehingga mulut berbuih dan mata berpinar juga boleh mempelajarinya agar tidak diketawakan orang kerana kecetekan pengetahuan. Cara mudah ini tidak perlulah dinyatakan sekarang. Buat malu sahaja kalau saya beritahu anda semua yang memang pakar air yang cukup hebat. Saya tak kata saya ni pakar tapi beberapa perkara sahaja saya nak tanya: Kalau setiap pagi saya minum MILO guna air RO, habis tu mineral magnesium dalam MILO tu nak ke mana? Kalau petang2 saya minum susu kambing serbuk curah kat air RO, mineral kalsium tu nak pergi ke mana? Pergi ke bulan? Sama-samalah kita fikirkan. Perkara semudah ini pun boleh menjadi topik yang tak bersesudahan. Alahai.....

    ReplyDelete
  15. AIR RO BAIK UNTUK JANGKA PANJANG
    Setelah lebih 20 tahun berlalu, air RO tetap menjadi pilihan ramai penduduk seluruh dunia. Malah di Malaysia tahap penguasaan penggunaan air RO akan mencapai 80 peratus. Setelah lebih 20 tahun, tidak ada kes manusia mati atau sakit akibat minum air RO, malah kesihatan mereka bertambah baik. Masakan tidak, mereka meminum air yang benar-benar bersih. Tiada logam berat, tiada mineral non organik, tiada bakteria, tiada virus dan lain-lain bendasing dalam air. Tiada mineral? Itu bukan masalah. Masalahnya ialah meminum air yang mengandungi pelbagai mineral non organik dan logam berat yang akhirnya boleh merosakkan buah pinggang. Anda makan makanan berkhasiat pun sudah cukup untuk menampung mineral dalam badan. Jom pakat minum air RO!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua nie fitnah dari penjual penapis air.nak laku kan barang habis semua disalahkan.

      Delete
  16. PAKAR MENGAKUI AIR RO TIDAK BAHAYA
    Banyak jurnal atau artikel baik dikeluarkan oleh WHO atau pakar asing mengakui penggunaan air RO tidak bahaya dengan fakta berikut: Kebanyakan artikel itu hanya merumus: 1) Sekiranya mengambil air RO (sahaja) tanpa mengambil lain-lain punca mineral/ zat-zat pemakanan (...or 'remineralized' RO water)
    2) Meminum air RO (sahaja) tanpa mengambil pil multivitamin (lihat petikan artikel berkaitan penyelidikan Dr. Andy Sun di atas).
    Penjelasan: a) Mineral/zat-zat makanan telah kita dapati dalam pemakanan harian.
    b) Multivitamin adalah tambahan/ suplemen tambahan. Jika pemakanan kita telah cukup berzat, tidak perlu kepada multivitamin.
    Berdasarkan penyelidikan, mereka (pakar penyelidik) mengesyorkan bahawa perlu mengambil mineral dari punca lain. Ini menunjukkan bahawa menghambil air RO tidak bahaya sebab hendak tidak hendak kita (manusia) mesti makan makanan. Kita bukannya minum air sahaja untuk hidup. Kalau begitu, minum air mineral (sahaja) tanpa mengambil makanan pun membahayakan. Jadi, tidak timbul langsung soal bahaya meminum air RO sebenarnya. Mereka (pakar) sendiri sudah mengakuinya tanpa sedar.

    ReplyDelete
  17. SUDAH JELAS, AIR RO AMAT BAIK SERTA MEMBERI KESAN POSITIF UNTUK JANGKA PANJANG.
    Di negara-negara maju, yang penggunaan air Ro telah melewati lebih puluhan tahun, air Ro tidak mendatangkan apa-apa masalah kesihatan. Malah kadar purata umur penduduk serta kadar tahap kesihatan mereka meningkat dengan baik. Air Ro jelas terbukti baik untuk kesihatan, lebih-lebih lagi di negara-negara yang mana perindustrian amat pesat mengakibatkan pencemaran air bawah tanah, air hujan, tasik-tasik serta sungai-sungai dengan logam-logam berat. Pencemaran merkuri, pencemaran toksik, pencemaran akibat peperangan (nuklear, atom, dsb), maka proses secara Ro amat penting bagi memastikan air tetap bersih terutama untuk bekalan minuman.

    ReplyDelete
  18. This statement was made by Dr Andy Sun, a senior doctor from National Taiwan University Hospital. Although he is Doctor, He is not Water Expert. If we had problem in water, refer to the expert is a must. i BELIEVE in Micheal R.Long. Water Quality Specialist (WQA) lvl XI which is the Number 1 Water expert in the world. inorganic mineral from the water is a dead mineral which is our body can't process. Rujuk kepada specialist, bkn kpd Doctor hospital.

    ReplyDelete
  19. You are quite right actually....As a Malaysian citizen... we know our water that being provide to our house tak berapa bersih....We still need to buy a filter...But for me RO water is quite good actually as it will take out all the unnecessary and hazardous item in the water. At least we get the clean water, tak tercemar and safe for us ....N it is seriously important!!!

    ReplyDelete
  20. Penjual Penapis Air rupanya...Nak promote produk la tuh

    ReplyDelete
  21. TAHUKAH ANDA??

    Shaklee berhasil merekacipta 1 jug jernih ala-ala kasut cinderella yang mampu menyingkirkan kandungan plumbum & banyak bendasing lain.

    Get Clean® Water menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

    • Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

    • Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

    • Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
    • Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama


    Pilihan Bijak!
    • Hanya beberapa sen bagi seliter air
    • Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
    • Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
    • Ringan dan mudah dibawa
    • Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

    KEISTIMEWAAN SHAKLEE
    SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
    Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

    PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
    Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

    HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
    Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

    MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
    Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

    Harga mampu milik..xsampai sebelah tangan pun.

    Untuk maklumat lanjut..sila hubungi hotline 019-942 7400

    ReplyDelete
  22. Jangan minum air,tak perlu kencing.Minum apa yang korang rasa yang terbaik.itulah yang terbaik.bersyukur dapat air.jangan minum sampai buncit.last last bukan air yang korang pilih tapi jenama.makan minum apa pun kalau berlebihan memang tak bagus.

    ReplyDelete
  23. Kesimpulannya, air RO tidak ada apa-apa bahaya pun malah sangat baik untuk jangka panjang. Teruskan pengambilannya setiap hari. Syabas dan tahniah kepada yang memilih air RO.

    ReplyDelete